הלחץ הנפשי הפך לחוויה נפוצה עבור ישראלים רבים. אין אדם החי במדינת ישראל שלא חווה בחייו ולו פעם אחת מצב של לחץ נפשי נפשי. בין אם המתח אישי ובין אם המתח קבוצתי (ישוב מסוים, אוכלוסייה ספציפית, כל המדינה). אנחנו משלמים מחיר על המתח הנפשי ברווחה הנפשית והפיזית שלנו. כשהמתח הנפשי מתקיים לאורך זמן, אנחנו משלמים מחיר גם באופן קוגניטיבי ורוחני. רבים הסתגלו לרמות הסטרס הגבוהות שאנחנו חשופים להם… ולא שמים לב איך בצעדים קטנים ומצטברים, התפקוד שלנו הולך ויורד ובעיות צצות בתחומים שונים בחיינו. אם נוכל לזהות כשאנחנו חווים לחץ נפשי (בעזרת הסימפטומים המלווים את המתח הנפשי)… נוכל לטפל בכך מבעוד מועד.
לחץ נפשי, המכונה לעתים קרובות מתח פסיכולוגי או רגשי, הוא תגובה טבעית שהגוף חווה כאשר הוא מתמודד עם מצבים מאתגרים או תובעניים. המוח שלנו מרגיש מוצף או מודאג בגלל דברים שקורים סביבנו והדרך שלו להגיב למצבים האלה, (שהוא תופס כמלחיצים)… היא ע"י שחרור הורמוני לחץ כמו קורטיזול ואדרנלין. תגובה זו הנקראת: "הלחם או ברח"… מכינה את הגוף להתמודד עם מה שהולך "לנחות עלינו". קצת לחץ זה בסדר, אבל יותר מדי… במשך זמן רב… זה לא טוב. למתח ממושך או כרוני עלולות להיות השפעות מזיקות על הבריאות הפיזית והנפשית.
לחץ נפשי יכול לנבוע ממקורות שונים, כולל גורמים סביבתיים, פיזיולוגיים ופסיכולוגיים. גורמי לחץ סביבתיים עשויים לכלול לחצים הקשורים לעבודה, קשיים כלכליים, רעש או צפיפות. מתח פיזיולוגי יכול לנבוע ממחלה, חוסר שינה, תזונה לקויה או מאמץ פיזי. גורמי לחץ פסיכולוגיים קשורים לרוב למחשבות, רגשות ומצבים נפשיים כמו חרדה, דאגה, פחד או חשיבה יתרה. בנוסף, אירועי חיים גדולים כמו אובדן, שינוי או טראומה יכולים לעורר מתח משמעותי. גם האופן שבו אנו תופסים ומגיבים לגורמי לחץ אלה ממלא תפקיד מכריע ברמות הלחץ הכוללות שלנו ובהופעת לחץ נפשי.
ללחץ נפשי יכולות להיות השפעות שליליות עמוקות על הבריאות הנפשית והגופנית כאחד. אפשר לדמות את ההשפעה שלו לנשיאת תרמיל כבד מלא בסלעים. זה קשה על הכתפיים שלנו (הנפש) ויכול להאט אותנו (להשפיע על הגוף שלנו).
מבחינת בריאות הנפש: לחץ נפשי, במיוחד מתמשך ושלא מטופל, מוביל לרמות חרדה ולחץ גבוהות. רמות מתח כאלה עלולות להתפתח למצבים כרוניים, כמו הפרעת חרדה כללית GAD)), הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) והפרעות שימוש בסמים (אצל חלק מאיתנו). לחץ נפשי מתמשך קשור גם לסיכון מוגבר להפרעות מצב רוח (כמו דיכאון)… ולעייפות נפשית.
מבחינה גופנית: כאבי ראש, בעיות עיכול והפרעות שינה הם נזק שחווים רבים בגלל לחץ נפשי. בנוסף מתח מחליש את המערכת החיסונית, מה שהופך את הגוף לרגיש יותר למחלות. כאשר המתח כרוני ואנחנו הרבה זמן חווים שוב ושוב סטרס גדול… זה יכול לתרום לבעיות לב וכלי דם, כמו לחץ דם גבוה ומחלות לב.
מבחינה קוגניטיבית: חשיפה ארוכת טווח להורמוני הלחץ כמו קורטיזול (המופרשים בזמן שחווים לחץ נפשי), מובילה לתפקוד קוגניטיבי לקוי כמו פגיעה בזיכרון ובריכוז וכן פגיעה ביכולת קבלת החלטות. כל זה מוביל בסופו של דבר לירידה בתפקוד היומיומי ובתפוקה.
מבחינת יחסנו עם הסביבה: לחץ נפשי פוגע במערכות יחסים. לחץ נפשי יכול להלחיץ את היחסים שלנו עם בני המשפחה (הורים, אחים, ילדים), עם בני הזוג, עם החברים והקולגות. זה יכול להוביל לקונפליקטים מוגברים, "התמוטטות" התקשורת והיעדר תמיכה רגשית.
מבחינת יחסנו עם עצמנו: לחץ נפשי יכול להשפיע על ההתנהגות שלנו ולהוביל למנגנוני התמודדות לא בריאים כמו אכילת יתר או אכילת חסר, שימוש בסמים, נסיגה חברתית והתנהגות תוקפנית.
אפשר לראות במתח הנפשי כמו קריאת השכמה לדאוג לנפש שלנו בדיוק כמו שהיינו דואגים לגוף. מאחר ולחץ נפשי מלווה בסימפטומים גופניים ונפשיים… אם נזהה אותם מבעוד מועד, נוכל לטפל במתח הנפשי ולמנוע את הנזקים שהוא יכול ליצור.
זיהוי לחץ נפשי יכול לפעמים להיות מאתגר, מכיוון שהוא יכול להתבטא באופן שונה אצל כל אדם. עם זאת, הנה כמה סימנים ותסמינים נפוצים שעשויים להצביע על נוכחות של מתח נפש.
אם אנחנו מבחינים בכמה מהסימנים הללו הנמשכים לאורך תקופה, זאת עשויה להיות אינדיקציה ללחץ נפשי. חיוני לשים לב לרגשות, למחשבות ולהתנהגויות שלנו, כמו גם לבקש אבחנה נכונה, תמיכה והכוונה לניהול לחץ ביעילות.
שיטת סילבה למי שטרם הכיר, היא שיטה לעזרה עצמית והתפתחות אישית שפותחה ע"י חוזה סילבה חוקר אמריקאי, בשנות ה 60 ונלמדת כיום ב118 מדינות בעולם. היא מבוססת על הרעיון שלמוח יש את הכוח להוביל אותנו בהצלחה ליעדים שלנו אם נאמן אותו לכך.
שיטת סילבה מלמדת בין היתר, איך להשיג מצב של מודעות נינוחה, המכונה לעתים קרובות "רמת תודעה אלפא", שבה אנחנו יכולים לנצל את כוח תת-המודע שלנו, להביא לאינטואיציה מוגברת, לחדד את יכולות פתרון הבעיות ולהביא לשיפור עצמי.
כדי לאפשר למוח שלנו לעבוד בצורה המיטבית שלו, עלינו לנטרל את הגורם מספר אחד שמפריע לו – הסטרס – ולאפשר לו סביבה "רגועה"… לכן שיטת סילבה מלמדת אותנו קודם כל איך להסיר כצעד ראשון את הסטרס והשפעותיו "מהמשוואה", להשקיט את דעתנו, להפחית מתח ולהגיע למצב של רוגע. הטיפול במתח הנפשי, נעשה בשלושה צעדים משמעותיים: 1. "לרוקן" את הסטרס שהצטבר, 2. להעלות את סף הרגיעה כדי להגיב רגוע 3. לטפל באמונות מגבילות תוך פיתוח חשיבה חיובית (ראה להרחבה המאמרים: "להירגע", "הפגת-מתחים" באתר). שלושה צעדים אלה מביאים אותנו להיות:
ובנוסף יש לנו סימן מיוחד למוח כדי לבלום מיידית מצב לחץ פתאומיים ולהישאר בתגובה רגועה.
חוזה סילבה (ממציא שיטת סילבה) יצר סימן מיוחד למוח, מעין בלם/ "ברקס" שברגע שאנחנו מפעילים אותו… הוא עוצר מיד את תגובת המתח הנפשי… מעביר את המוח ל"רמת תודעה אלפא" (להרחבה קראו המאמרים גלי אלפא, גלי אלפא תת מודע) שמאפשרת למוח לחשוב בצורה המיטבית שלו ולקבל החלטה איך לטפל במצב. רבים מתלמידי שיטת סילבה משתמשים בסימן המיוחד הזה למוח במצבי לחץ שונים, "קלים" או "כבדים" ומספרים כמה זה עזר להם להירגע ולתפקד מעולה.
סטרס הוא דבר שמצטבר. גם אם חזרנו לרגיעה לאחר מצב מלחיץ, הוא נשאר אגור בגוף, וגורם להפרעה רצינית בתפקוד ולהחרפה בתגובה שלנו (ראה מאמר להירגע). לכן חשוב מאד לדאוג "לרוקן" מתוכנו את הסטרס הזה שהצטבר. יש טכניקה מאד אפקטיבית וקלה ליישום שלומדים אותה כבר בתחילת הקורס של שיטת סילבה שמאפשרת לנו לרוקן מתי שנרצה את הלחץ והמתח הנפשי שצברנו במהלך היום או בעקבות אירוע מלחיץ שחווינו. זה יאפשר לנו בשגרה לחוות רגיעה אמיתית, ובתקופה לחוצה במיוחד להגיב הרבה יותר רגוע.
מתח ולחץ מעצימים פחד, חרדה, כעס, דאגה (שהם כולם ביטויים של לחץ נפשי). מתח ולחץ משפיעים הן על משך הזמן שנחווה רגשות אלה והן על העוצמה בה נביע אותם… בעוד שרגיעה עושה בדיוק ההפך. נמצא שאדם שסף הרגיעה שלו גבוה… מתמודד טוב יותר עם לחץ נפשי. התסמינים שהוא יחווה, כל אימת שאחד מרגשות אלה יתעורר, ילכו ויפחתו בעוצמתם עם הזמן והוא יגיב בסוף בצורה רגועה גם כשהמצב יהיה מלחיץ ביותר. לשם כך לומדים בשיטת סילבה להוריד את רמת המתח הנפשי ולהעלות את סף הרגיעה. ע"י טכניקות ספציפיות של תכנות ורגיעה אנחנו מאמנים את המוח להעלות באופן עקבי את רמת הרגיעה ולהוריד במקביל את רמת המתח והלחץ.
בשיטת סילבה אנו מתרכזים בצורת החשיבה שלנו ולומדים להפוך אותה לחשיבה חיובית, כי חשיבה חיובית מושכת רגיעה, שמחה, בהירות, מיקוד ומפחיתה לחץ, פחד, חרדה, כעס ודאגה. בשיטת סילבה לומדים לבטל את כוחן של המחשבות השליליות שקופצות לנו לראש… יוצרות לחץ וסטרס ומובילות ללחץ נפשי. בנוסף, אנו מתרכזים גם באמונות שלנו. יש אמונות שיוצרות אצלנו לחץ נפשי ולחץ רב, שמובילים לדאגה, פחד, או רגש לא נעים אחר, ויש אמונות שמעצימות אותנו. בשיטת סילבה אנו לזהות את האמונות הללו שהשתרשו בתת-המודע, "לעקור" אותן ו"לשתול" חדשות חיוביות במקומן. כאשר אנו לומדים כיצד לוותר על האמונות שהן מקור הלחץ והסטרס שלנו, ומטמיעים במקומן אמונות מעצימות ומרגיעות… למתח הנפשי לא תהיה כל אחיזה… נהיה מסוגלים ליצור את חווית החיים שלנו בכיוון הרצוי לנו, למרות הנסיבות. נוכל להרגיש חופשיים וללא דאגה וחרדה. את כל זה (ועוד) אנחנו לומדים בקורס הדגל של שיטת סילבה.
בוגרי שיטת סילבה מספרים:
המוח שלנו הוא כמו מחשב על, עם יכולות אדירות שרק מחכות להתגלות. קורס בסיסי בשיטת סילבה יפתח לכם צוהר לעולם חדש של אפשרויות, וילמד
אתכם כיצד לרתום את כוח המוח שלכם לטובתכם.
הצטרפו למיליוני אנשים ברחבי העולם שכבר נהנים מחיים טובים יותר:
בקורס תלמדו:
הקורס מתאים לכולם:
אל תחכו, הירשמו עוד היום לשיחת התאמה אישית ללא עלות!
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.
WhatsApp us