מה זה סטרס ואיך מתמודדים איתו? - מכון סילבה ישראל
סטרס

סטרס הוא מערכת האזעקה של הגוף שלנו. כשמשהו מלחיץ קורה, זו הדרך של הגוף שלנו להגיב למצב ולהתכונן כדי להתמודד איתו. תגובת הסטרס היא תגובה טבעית מולדת שקיימת אצל כל יצור חי. אם מצב כל שהוא נתפס כמצב מסוכן של חיים ומוות… אז כל מערכות הגוף וכל הגוף עצמו נערכים כדי להישאר בחיים. כל פעילות אחרת, שהגוף היה עסוק בה – מופסקת מיד!!! מופסק עיכול המזון… מוקפאת פעולת הרביה… מושבתת המערכת החיסונית (אין המשך ריפוי גם אם הגוף מאד חולה)… וכו'. כל הפוקוס, כל האנרגיה, כל המשאבים מופנים לשמירה על החיים. סטרס = הישרדות
התגוננות מפני איום על החיים.

מה זה סטרס מאירה ליברמן, מנחה בשיטת סילבה

 

מה קורה בגוף במצב של סטרס?

כאשר המוח שלנו חושב שיש סכנה לחיינו, הוא מפעיל את תגובת "הילחם או ברח"… תגובה שמטרתה לאפשר לנו להילחם על חיינו או לברוח הכי מהר שאפשר מהדבר שמאיים עלינו. זה מתחיל בזה שהאמיגדלה (אותו חלק במוח שלנו שמעורב בעיבוד רגשות במיוחד הקשורים לפחד), שולחת אות מצוקה שעובר "בשרשרת" בחלקים שונים במוח עד למערכת העצבים הסימפתטית, אשר יוזמת את תגובת "הלחם או ברח". במהלך תגובה זו, הגוף שלנו עובר סדרה של שינויים פיזיולוגיים כדי להכין אותנו להתמודד עם האיום או לברוח ממנו:

  • קצב הלב מוגבר: אדרנלין גורם ללב שלנו לפעום מהר יותר, ומזרים יותר דם לשרירים ולאיברים חיוניים. זה עוזר לספק חמצן וחומרים מזינים במהירות כדי להכין את הגוף שלנו לפעולה.
  • הרחבת אישונים: האישונים שלנו מתרחבים כדי לשפר את הראייה, ומאפשרים לנו לזהות טוב יותר את האיומים בסביבתנו.
  • נשימה מהירה: קצב הנשימה עולה כדי לספוג יותר חמצן, עבור השרירים והמוח.
  • מתח שרירים: השרירים מתכוננים למאמץ גופני, לשיפור הכוח והמהירות.
  • הזעה: ייצור הזיעה עולה כדי לעזור בוויסות טמפרטורת הגוף בזמן ה"לחימה" או ה"בריחה".
  • דיכוי של פונקציות לא חיוניות: פונקציות שאינן נחוצות באופן מידי להישרדות, כגון עיכול ותגובה חיסונית, מדוכאים באופן זמני כדי לחסוך באנרגיה עבור ה"לחימה" או הבריחה.
  • מודעות מוגברת: החושים שלנו מתחדדים והפוקוס שלנו מצטמצם לאיום, כדי להגיב במהירות.
  • שחרור של גלוקוז: קורטיזול מנחה את הכבד לשחרר גלוקוז לזרם הדם, ומספק מקור מהיר של אנרגיה לשרירים שלנו.

בסך הכל, תגובת "הלחם או ברח" מכינה את הגוף שלנו להתעמת חזיתית עם האיום או לברוח ממנו במהירות האפשרית.

סטרס

הטעות של ה"מוח העתיק"

המערכת הזו שהאחראית על ההישרדות שלנו ועל הפעלת "הלחם או ברח", נקראת בשפה עממית "המוח העתיק"… חלק שמשותף לנו ולכל היצורים החיים. כאשר החיים שלנו בסכנה, או לצורך העניין כשהחיים של כל יצור חי בסכנה, אז הפעלת תגובת "הילחם או ברח" (שמתפקדת כראוי) יכולה להיות הדבר שמבדיל בין חיים ומוות. אולם המוח העתיק בנוי לעולם פשוט ששם ברור מה זאת סכנת חיים ומה לא. הוא לא מתאים לעולם המודרני שבו הפרשנות של המצב יכולה להיות שונה לחלוטין.

אם למשל אנחנו לא מספיקים לסיים בזמן מטלה מסוימת… ותאריך היעד מגיע – אז עולה בנו פחד מתגובת המנהל (שאחראי עלינו בעבודה) / המורה (אם אנחנו סטודנטים) / ההורה (שלנו אם הוא ביקש את עזרתנו) או מבן-בת הזוג… שמצפה למטלה זו. המוח העתיק מפרש מידית את הפחד הזה כמצב של חיים או מוות. אנחנו נחוש לחץ ומתח רב, כי הוא יפעיל את תגובת "הילחם או ברח"…
אבל חיינו לא באמת בסכנה! ואין במי להילחם ואין ממי לברוח! (ואם חלילה נעשה זאת המחיר יהיה גרוע יותר). המוח העתיק לא מבין את הסיטואציה נכון ואנחנו משלמים מחיר.

גם מצב של חשיפה בתדירות גבוהה לאמצעי התקשורת… גם חיים בקצב החיים המודרני  עם הדרישות למצוינות והישגים… מבלבלים את המוח העתיק וגורמים להפעלת יתר של "הילחם או ברח" והתגברות תגובת הסטרס.

סטרס

מה כל כך נורא בסטרס?

סטרס יכול להיות תגובה נורמלית ואפילו מועילה לאתגרים ולהישרדות. אבל כאשר הוא יוצא מוויסות (יותר מדי פעמים נלחץ "כפתור הסטרס" שלא לצורך) או שהוא נעשה כרוני (כי איום מתמשך נכנס לחיינו, כמו מחלה מסכנת חיים או מצב כלכלי קשה)… במצבים הללו הסטרס כל הזמן נוכח בחיינו… ויש לו השפעות שליליות על הבריאות הפיזית והנפשית כאחד.

  • השפעות בריאותיות גופניות: מתח ממושך יכול להחליש את המערכת החיסונית, מה שהופך אותנו לרגישים יותר לזיהומים ומחלות. זה יכול גם לתרום לבעיות בריאות שונות כמו לחץ דם גבוה, מחלות לב, השמנת יתר ובעיות במערכת העיכול.
  • השפעות בריאות הנפש: מתח כרוני קשור מאוד להתפתחות או החמרה של הפרעות בריאות נפשיות כגון חרדה, דיכאון והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
  • השפעות קוגניטיביות: סטרס יכול לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי, להשפיע על הזיכרון, הריכוז ויכולת קבלת ההחלטות.
  • השפעות רגשיות: מתח מוגזם עלול להוביל לעצבנות, מצבי רוח ותחושות של הצפה או שחיקה. זה יכול להלחיץ מערכות יחסים עם בני משפחה, חברים ועמיתים עקב עצבנות, קשיי תקשורת ומצוקה רגשית ולהפחית את הרווחה הכללית.
  • הפרעות שינה: מתח לעיתים קרובות מפריע לשינה, ומוביל לקשיי הירדמות, שמירה על שינה רצופה או השגת שינה רגועה. איכות שינה ירודה עלולה להחריף עוד יותר את הלחץ ולתרום למעגל קסמים של חוסר שינה ורמות מתח מוגברות.
  • שינויים התנהגותיים: כשאנחנו נמצאים במתח כרוני חלקנו עלולים לפנות למנגנוני התמודדות לא בריאים כמו אכילת יתר, שימוש בסמים או נסיגה מפעילויות חברתיות, מה שעלול להחמיר עוד יותר בעיות בריאותיות.
  • איכות חיים מופחתת: לחץ מתמשך יכול להפחית את איכות החיים הכללית על ידי השפעה על היבטים שונים כגון ביצועי עבודה, מערכות יחסים, הנאה מפעילויות פנאי וההגשמה בתחומי החיים השונים.

מתח מתמשך ממש לא טוב לנו. לכן חשוב לזהות מתי הלחץ הופך מוגזם וגובה מחיר מהבריאות והרווחה שלנו ולטפל בכך. יתרה מכך, חשוב באותה מידה למנוע את תגובת הסטרס… לא לאפשר מלכתחילה שתיווצר תגובת סטרס.

איך למנוע את ההשפעות השליליות של הסטרס?

אנחנו לא יכולים לשלוט בקצב החיים המודרני הקדחתני… באופן שהעולם מתנהל… או בכמות האירועים המלחיצים שאנו חווים, במיוחד בישראל. הסטרס, המתח והלחץ נמצאים בכל מקום. כולם רוצים לדעת: "איך לשחרר סטרס?" אבל לדעת איך לשחרר סטרס, לא מונע את ההופעה שלו בחיינו ואת ההשפעות השליליות שלו עלינו. אנחנו נמצא את עצמנו כמו "סיזיפוס המיתולוגי" שמעלה את כדור האבן לראש ההר ובדיוק אז הכדור שוב מתגלגל למטה… ושוב הוא צריך להעלות אותו לראש ההר ושוב הכדור מתגלגל למטה… וחוזר חלילה. כלומר, מופיע סטרס – משחררים אותו… שוב מופיע סטרס – ושוב משחררים אותו… וחוזר חלילה במעגל שלא ניגמר. אז מה ניתן לעשות?

אם אנחנו לא יכולים לשלוט בהופעת הסטרס בחיינו…  הדבר היחידי שאנחנו כן יכולים לשלוט בו, זה איך נגיב לסטרס ואיך נתנהל במצבי מתח ולחץ. אנחנו יכולים לשלוט בתגובה שלנו לסטרס כך שגם אם יופיע ויהיה כל הזמן בסביבתנו… אנחנו נשאר רגועים ותגובתנו תהיה רגועה. (וזה דבר שניתן ללמוד)

תגובת הגוף והנפש לסטרס מושפעת מ:

  • כמה אנחנו תופסים את המצב כחמור…
  • ממנגנוני ההתמודדות שלנו
  • ומהחוסן הכללי שלנו ללחץ.

אנחנו יכולים ללמוד איך להגיב בצורה אחרת כאשר אנחנו נחשפים ללחץ, אפילו כזה של חיים ומוות ואנחנו יכולים ללמוד לווסת את המערכת ההישרדותית שלא תלחץ על כפתור הסטרס על כל גירוי לא נעים הכי קטן… גם כשהוא לא קשור באמת לסכנת חיים… ותכניס אותנו לחינם ל"הילחם או ברח".
יש שיטה בינלאומית מוכחת שמסבירה צעד אחר צעד איך לשחרר סטרס להגיב אליו אחרת ולהימנע מהשפעותיו. השיטה עזרה למיליונים ברחבי העולם ולאלפים כאן בישראל: שיטת סילבה.

סטרס

שיטת סילבה השיטה המוכחת בעולם לשחרור סטרס

שיטת סילבה למי שטרם הכיר, היא שיטה לעזרה עצמית והתפתחות אישית שפותחה ע"י חוזה סילבה חוקר אמריקאי, ונלמדת כיום ב118 מדינות בעולם. היא מבוססת על הרעיון שלמוח יש את הכוח להוביל אותנו בהצלחה ליעדים שלנו אם נאמן אותו לכך. אחד ממרכיבי הליבה של שיטת סילבה הוא להסיר כצעד ראשון את הסטרס והשפעותיו "מהמשוואה", להשיג מצב של מודעות נינוחה ובהירות מנטלית מוגברת, המכונה לעתים קרובות "רמת תודעה אלפא", שבה אנחנו יכולים:

  • לנצל את כוח תת-המודע שלנו, כדי לבצע שינויים חיוביים (בהתנהגות, באמונות, בהרגלים).
  • להביא לאינטואיציה מוגברת.
  • לחדד את יכולות פתרון הבעיות וניהול המתחים.
  • לרפא את הגוף ולחזק את הבריאות.
  • לשפר את הזיכרון והריכוז.
  • לממש יעדים בתחום הכלכלי, חברתי, יחסים, בריאותי, אישי…
  • ולהביא לשיפור עצמי.

כדי לאפשר למוח שלנו לעבוד בצורה המיטבית שלו, עלינו קודם כל לנטרל את הגורם מספר אחד שמפריע לו – הסטרס – ולאפשר לו סביבה "רגועה"… לכן שיטת סילבה מלמדת אותנו דבר ראשון איך להסיר את הסטרס והשפעותיו "מהמשוואה", להשקיט את דעתנו, להפחית מתח ולהגיע למצב של רוגע. בשלב השני אנו לומדים איך להשתמש בחמשת יכולותיו המופלאות של המוח כדי לממש את מה שחשוב לנו, את היעדים והמטרות שלנו – בהצלחה.

כיצד לעבור מחיים בסטרס לחיים ברגיעה פנימית?

חיים ברגיעה פנימית דורשים בשלב ראשון להוציא/ להרחיק/ להכחיד כל מה שמפריע לאיזון ולרגיעה שלנו ובשלב שני להכניס לחיינו או להעצים כל מה שמחזק אותנו ומביא לרגיעה ושמחה.  סטרס, שייך לגורמים שמוציאים מאיזון. כל עוד הסטרס "שולט" בתגובות שלנו… רגיעה פנימית לא תהיה לנו. בשיטת סילבה אנו מטפלים בסטרס ב – 5 צעדים משמעותיים:

  1. "לרוקן" את הסטרס שהצטבר
  2. להעלות את סף הרגיעה כדי להגיב בצורה רגועה
  3. לפתח חשיבה חיובית
  4. לטפל באמונות מגבילות ולהחליפן במעצימות
  5. סימן מיוחד למוח כדי לבלום סטרס ולאפשר תגובה בריאה

לרוקן את הסטרס שהצטבר – צעד ראשון לטיפול בסטרס בשיטת סילבה

כשאנו שואלים "איך לשחרר סטרס?" אז חשוב שנדע שסטרס הוא דבר שמצטבר. גם אם חזרנו לרגיעה לאחר מצב מלחיץ, הוא נשאר אגור בגוף, וגורם להפרעה רצינית בתפקוד ולהחרפה בתגובה שלנו (ראה מאמר "להירגע"). לכן חשוב מאד לדאוג "לרוקן" מתוכנו את הסטרס הזה שהצטבר. יש טכניקה מאד אפקטיבית וקלה ליישום שלומדים אותה כבר בתחילת הקורס של שיטת סילבה שמאפשרת לנו לרוקן מתי שנרצה את הלחץ שצברנו במהלך היום או בעקבות אירוע מלחיץ שחווינו. זה יאפשר לנו בשגרה לחוות רגיעה אמיתית, ובתקופה לחוצה במיוחד להגיב הרבה יותר רגוע.

להעלות את סף הרגיעה כדי להגיב בצורה רגועה – צעד שני לטיפול בסטרס בשיטת סילבה

רמת הרגיעה ורמת הסטרס, הן שתי רמות הפוכות זו מזו, המשפיעות אחת על השנייה. כאשר רמת הרגיעה גבוהה יותר מרמת הסטרס, זה מקשה עלינו לייצר תגובת מתח. רמת רגיעה גבוהה גורמת לנו יותר ויותר להגיב ברגיעה במצבי לחץ שונים. לכן להעלות את רמת הרגיעה מאד חשוב.

בשיטת סילבה לומדים להוריד את רמת המתח ולהעלות את סף הרגיעה. חוזה סילבה (ממציא שיטת סילבה) בדק במחקרים שלו מה נדרש וכמה זמן נדרש כדי לשנות את האיזון בין רמת הרגיעה לרמת הסטרס לטובת רמת הרגיעה, ואת הממצאים שלו הוא יישם בקורס הדגל של שיטת סילבה. ע"י טכניקות ספציפיות של תכנות ורגיעה אנחנו מאמנים את המוח להעלות באופן עקבי את רמת הרגיעה ולהוריד במקביל את רמת הסטרס. ואמנם כל מי שלומד את הקורס, מעיד כבר במהלך הקורס על רמת רגיעה גבוהה מאד שהוא חווה, יחסית לזו איתה הוא התחיל ועל שינויים בצורת התגובה.

סטרס

 

לחשוב חיובית – צעד שלישי לטיפול בסטרס בשיטת סילבה

בשיטת סילבה אנו מתרכזים בצורת החשיבה שלנו  ולומדים להפוך אותה לחשיבה חיובית, כי חשיבה חיובית מושכת רגיעה, שמחה, בהירות ומפחיתה לחץ… בעוד שחשיבה שלילית יוצרת סטרס. לכן כל פעם שמחשבה מלחיצה קופצת לנו לראש… ומעבירה אותנו "למדור הפסימי" – זה שלוחץ על אוטומט הסטרס… אנחנו נדע לזהות את המחשבה השלילית הזו, נבטל את ההשפעה שלה… ואז נשנה אותה לחיובית… כדי לשמור אותנו באזור הרגיעה. כך גם נשמור על סביבת עבודה אופטימלית למוח.

טיפול במחשבות והרגשות שיוצרים סטרס – צעד רביעי לטיפול בסטרס בשיטת סילבה

סילבה גילה במחקרים שלו (עוד לפני שהגיעה ההוכחה המדעית), שלמוח שלנו יש יכולת מופלאה –הגמישות המוחית… שמאפשרת לנו (אם אנחנו יודעים איך) לשנות "חיווטים" קיימים שלא רצויים לנו ל"חיווטים" שבעדנו ומעצימים אותנו. יש אמונות שיוצרות אצלנו סטרס ולחץ רב, שמובילים לדאגה, פחד, או רגש לא נעים אחר, ויש אמונות שמעצימות אותנו. בשיטת סילבה אנו לומדים לזהות את האמונות הללו שהשתרשו בתת-המודע, "לעקור" אותן ו"לשתול" חדשות חיוביות במקומן.

סילבה פיתח דרך איך לשנות את החיווט, איך להפוך את תת-המודע (בו יושבות האמונות שלנו) לחיובי ובעדנו. מוח מאומן על פי שיטת סילבה, הוא מוח המסוגל לזהות אמונות מגבילות שיושבות לנו בתת המודע ואז אחת אחת להחליפן באמונות מעצימות.
כשאנחנו משתמשים בתכונת הגמישות המוחית, אנחנו משנים את החיווט של האמונות שהן מקור הלחץ והסטרס שלנו, ומטמיעים במקומן אמונות מעצימות ומרגיעות. בדרך זו לסטרס לא תהיה כל אחיזה עלינו… ונהיה מסוגלים ליצור את חווית החיים שלנו בכיוון הרצוי לנו, למרות הנסיבות.

סימן מיוחד למוח כדי לבלום סטרס – צעד חמישי לטיפול בסטרס בשיטת סילבה

חוזה סילבה יצר גם סימן מיוחד למוח, מעין בלם/ "ברקס" שברגע שאנחנו מפעילים אותו… הוא עוצר מיד את כפתור הסטרס שנלחץ… ובמקביל מעביר את המוח ל"רמת תודעה אלפא" – יכולת מופלאה נוספת של המוח (להרחבה קראו המאמר "גלי אלפא"). רמת תודעה אלפא מאפשרת למוח לחשוב בצורה המיטבית שלו ולקבל החלטה איך לטפל במצב. ברגע שהמוח לומד להגיב לסימן הזה, הוא מאפשר לנו, בכל פעם ש"כפתור הסטרס" נלחץ… לבלום ולעצור אותו… בלי לאפשר לו להשפיע עלינו באותו רגע… ואז להגיב בצורה רגועה.

לאחר שאימנו את המוח לטפל בסטרס, סיפקנו למוח את הסביבה המיטבית לפעולה וזה מאפשר לנו לפעול ולהגיב בצורה רגועה וממוקדת. במקום שהסטרס ישלוט לנו בתגובה, אנו שולטים בתגובה שלנו ויכולים לעזור לעצמנו וליקרים לנו… גם אם נסיבות החיים יתקילו אותנו במצבי סטרס מאד מטלטלים.

המוח שלנו הוא כמו מחשב על, עם יכולות אדירות שרק מחכות להתגלות. קורס בסיסי בשיטת סילבה יפתח לכם צוהר לעולם חדש של אפשרויות, וילמד
אתכם כיצד לרתום את כוח המוח שלכם לטובתכם.

הצטרפו למיליוני אנשים ברחבי העולם שכבר נהנים מחיים טובים יותר:

  • הרפיה ושלווה: למדו טכניקות יעילות להתמודדות עם לחץ וחרדה.
  • שינוי אמונות מגבילות: התגברו על מחשבות שליליות ופתחו חשיבה חיובית.
  • הגשמת מטרות: הגדירו יעדים ברורים ותכננו את הדרך להצלחה.
  • חיבור לתת המודע: גלו את הפוטנציאל האישי הטמון בכם.
  • פיתוח האינטואיציה: קבלו החלטות נכונות יותר וסימכו על תחושת הבטן שלכם
  • בריאות מיטבית: שמירה על בריאות תקינה

בקורס תלמדו:

  • טכניקות הרפיה עמוקות: השתחררו מהסטרס והגיבו ברוגע.
  • חשיבה באלפא: רמת מודעות מיוחדת המאפשרת חשיבה אחרת וגישה לתת המודע.
  • חשיבה חיובית: למדו לחשוב חיובי ושנו את האמונות שלכם ממגבילות למעצימות
  • שיפור הזיכרון והריכוז: זיכרו דברים בקלות רבה יותר והתמקדו במשימות.
  • חיזוק האינטואיציה והיצירתיות: פתחו פתרונות חדשניים וחשיבה מקורית.
  • להפעיל את המוח המרפא: שפרו את הבריאות, זרזו החלמה והפיגו כאבים.
  • תכנות חלומות: תזמינו חלום כדי לפתור בעיה או אתגר.
  • תקשורת סובייקטיבית: איך להעביר מסר למישהו אחר בלי לדבר איתו.
  • הדמיות מודרכות: עשו שימוש בכוח הדמיון להשגת מטרות.

הקורס מתאים לכולם:

  • אנשים המעוניינים לשפר את איכות חייהם.
  • מי שרוצה להצליח באתגרים שונים או לפתור בהצלחה בעיות.
  • אנשים שרוצים לשפר את הבריאות ולהתגבר על כאבים פיזיים.
  • מי שרוצה מערכות יחסים טובות עם יקיריו, עם עצמו, עם כסף ועם אחרים
  • כל מי שרוצה להגשים חלומות ולפתח את הפוטנציאל האישי שלו.
  • כל מי שמעוניין לחיות ברווחה ולממש את היעוד שלו.

אל תחכו, הירשמו עוד היום לשיחת התאמה אישית ללא עלות!


רוצים גם אתם לגלות את שיטת סילבה?

 


למידע על הקורסים והסדנאות שלנו

השאירו פרטים ונציג של מכון סילבה יחזור אליכם בהקדם:



    x
    סייען נגישות
    הגדלת גופן
    הקטנת גופן
    גופן קריא
    גווני אפור
    גווני מונוכרום
    איפוס צבעים
    הקטנת תצוגה
    הגדלת תצוגה
    איפוס תצוגה

    אתר מונגש

    אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

    סייגי נגישות

    למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

    רכיב נגישות

    באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.